Conducerea unui vehicul fara permis de conducere face parte din categoria infracțiunilor care au ca obiect juridic siguranța circulației pe drumurile publice. Conducerea fără permis este reglementată de art. 335 din Codul penal, care, la alin.1, o definește astfel:

“Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

După cum se poate observa, infracțiune nu este prevăzută cu pedeapsa alternativă a amenzii, așa cum este cazul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, motiv pentru care putem susține că legiuitorul a dorit sancționarea mai dură a acestei infracțiuni.

Nu s-a produs niciun accident și n-au existat victime sau pagube materiale. Tot se pedepsește?

Infracțiunea de conducere fara permis de conducere este o infracțiune de pericol și nu una de rezultat, astfel încât nu contează dacă, în urma conducerii ilegale, s-a produs un rezultat sau nu. Persoana în cauză va răspunde penal indiferent.

Motivul pentru care fapte este sancționată penal este dat de faptul că se aduce atingere siguranței traficului pe drumurile publice, persoana care comite această infracțiune neavând pregătirea teoretică necesară și suficientă experiență pentru a putea conduce în condiții de siguranță.

Conducerea fara permis : Cu executare sau suspendare?

Cu toate că limitele de pedeapsă în caz de conducere fără permis nu sunt mici, între 1 și 5 ani, în situația în care persoana care a condus fără permis este la prima abatere, cu alte cuvinte dacă nu a mai fost condamnată anterior pentru vreo infracțiune, sancțiunile aplicabile sunt, în general, orientate spre pedeapsa închisorii, cu suspendare, sau, în unele cazuri, chiar cu amânarea pedepsei.

De reținut însă că este faptul că aplicarea unei soluții mai puțin severe, cu suspendare sau amanarea executării, ține de mai mulți factori, printre care cei mai importanți ar fi lipsa plurității de infracțiuni, adică fapta sa nu fie repetitivă, lipsa victimelor sau lipsa daunelor materiale.

În situația în care, însă, făptuitorul nu se află la prima abatere, fiind incidente prevederile referitoare la concursul de infracțiuni sau recidivă, nu este exclusă aplicarea unei pedepse cu executare.

Conducerea cu un permis nepotrivit categoriei de autovehicul 

Textul legal care reglementează infracțiunea face referire și la varianta asimilată, situație în care făptuitorul deține permis de conducere, însă nu adaptat categoriei de autovehicul pe care îl conduce.

Astfel, potrivit art. 335 alin.2 Cod Penal “Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”